Activiteiten & Actueel

Een roos is een roos is een roos


Planten hebben namen. De gangbare manier is om de plant bij zijn officiële, Latijnse naam te noemen, maar het valt niet mee om die allemaal foutloos te onthouden. Ikzelf vind de Nederlandse naam meestal leuker omdat die vaak iets zegt over een eigenschap van een plant.

Pulmonaria bijvoorbeeld heet bij ons Longkruid en werd dus ook als geneeskruid gebruikt. In Oostenrijk heet hij dan weer “Hansl und Gretl” [Hans en Grietje], wat verwijst naar de blauwe en roze bloemetjes aan dezelfde plant. Leuk ook om zoiets te weten, vind ik!


Maar verder heb ik een zeer simpele manier uitgevonden om mijn planten foutloos te benoemen. Ik noem ze gewoon naar de gulle gever en klaar is Kees. Als ik tegen mijn echtgenoot zeg: “Herta staat er weer zó mooi bij”, kijkt hij meteen naar de bladcactus en niet naar de foto van onze verscheiden nicht. Claudia doet het goed, in het roze, maar Sjaan tobt wat. Misschien te droog? Een oud familielid, waarvan ik de naam maar niet zal noemen, heb ik allang uit tuin en hart verwijderd, maar helaas had ze óók nog eens geniepig zevenblad tussen haar wortels verstopt, zodat ze niet uit mijn herinnering verdwijnt. Helaas… Frau Reitmeier doet het al jaren geweldig in de tuin [lenteklokjes] en met Ria gaat het nu heel goed, dank u. Ze heeft twee maal de geest gegeven, maar nu heeft ze haar plekje gevonden en ik ben heel blij met haar.


Met het oog op onze halfjaarlijkse stekkenruil kan ik u op voorhand al een paar leuke tips geven! Van harte aanbevolen: een Gerda; altijd goed ! Pas op voor een Truus [die wordt niet voor niks volop weggegeven] en wees beducht voor een Gonda [die kàn me toch gaan woekeren!]. Als u hem te pakken kunt krijgen is een Frans zeer de moeite waard. Die is nooit alledaags en u krijgt er gratis advies bij. Hij is ook altijd èrg in trek, dus wees er tijdig bij!!!

Veel plezier met uw Miepjes en Henkies, geniet nèt als ik van uw Bastiaantjes en tot ziens op de stekkenruil!                      

Truus

 

 

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923