Groentips & Groeninfo

TIP: PAS OP VOOR DE BUXUSMOT!

Wat begon met het signaleren van een enkel vlindertje is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze bedreiging van de buxushaagjes in onze regio.

Bij kastelen en villa's hadden we al vaak prachtige buxushagen gezien. Dat wilden we zelf ook. Kasteel of villa was niet haalbaar, maar die haagjes, dat was wel te realiseren. Het was een paar jaar geduld hebben, maar nu  begonnen ze al mooi vol en dicht te worden. En dan wilden we ook nog zo'n buxuswolk zoals o.a. te zien is in de Tuinen van Appeltern:

Dat ging heel goed en het begon al te lijken op wat we voor ogen hadden tot we op een dag zagen dat een deel van de heggetjes bruin begon te worden en de blaadjes waren aangevreten. Toen we de takjes nog eens goed gingen bekijken bleek dat een heel mooi rupsje de boosdoener was. En het was er niet één, het waren een heleboel! Nu het beestje eenmaal onze aandacht had getrokken, zagen we het ook bij de buren in de buxus zitten. Nadat we rond 15 augustus een paar dagen waren weggeweest hadden de rupsen al een groot deel van onze haagjes aangevreten.

Via Google zochten we informatie en we ontdekten dat het ging om de rups ging van de BUXUSMOT. Bij de Vereniging voor veldbiologie. de KNNV, vonden wede volgende informatie:

"Een nieuwe rupsenplaag tast buxusplanten in Nederland aan. Het gaat om de rupsen van de buxusmot. De buxusmot komt van oorsprong uit Azië. Drie jaar geleden werden de rupsen voor het eerst aangetroffen in delen van Duitsland. Ook in Nederland werden kort daarop de eerste motten en rupsen gevonden. Van hieruit verspreidden ze zich langzaam maar zeker verder. De soort komt momenteel al veel voor in het gebied tussen ruwweg Geertruidenberg en Zaltbommel."

"De buxusmot veroorzaakt veel schade doordat deze zich meerdere keren per jaar voortplant en overwintert als jonge rups. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven tien graden komt, worden de rupsen actief en gaan aan de buxus vreten. Van ongeveer eind mei tot medio juni verschijnt de eerste generatie motten. De rupsen die daaruit voortkomen zijn in augustus volgroeid. Vaak wordt dan pas de schade goed zichtbaar doordat delen van de plant kaal worden. Vanaf eind augustus vliegt de tweede generatie motten. De daaruit voortkomende rupsen blijven van de buxus eten tot ze in oktober in winterrust gaan."

"Gedurende het hele groeiseizoen zijn er dus rupsen aanwezig, die de buxus volledig kaal kunnen vreten. De plant krijgt daardoor geen kans te herstellen en zal uiteindelijk afsterven. Voor zover bekend komt de buxusmot in Europa overigens alleen voor op buxus en laat ze andere planten ongemoeid."

"De schade aan de buxus kan worden beperkt door de buxus in april of mei te controleren en de eventueel aanwezige rupsen te verwijderen. Daarmee wordt de toename van de populatie in de zomer voorkomen. Kijk of er aangevreten of aan elkaar gesponnen takjes zijn met uitwerpselen erin. Meestal vind je daar vlakbij de groen met zwarte rupsen, die uiteindelijk zo’n vier centimeter lang worden. De pop is lichtgroen tot bruin en zit in een dicht spinsel tussen de samen gesponnen bladeren. Verwijder zoveel mogelijk rupsen en poppen met de hand. Voer aangetaste plantendelen en levende rupsen altijd af in een goed gesloten zak."

"Gooi rupsen pop dus niet levend in de groencontainer omdat ze dan kunnen ontsnappen. Hebben uw buren ook buxusplanten, waarschuw hen dan ook om verdere verspreiding in de omgeving tegen te gaan. Verdere schade van de buxusmot kan worden tegengegaan door het regelmatig controleren, zo nodig verwijderen en bestrijden van de rupsen tijdens de zomer en de herfst."

Verwijderen en bestrijden dus. Onderzoek uw buxus maar eens goed.

Lees ook Natuurbericht.nl

Piet de Jong

Boven

Laatste updates