Groentips & Groeninfo

Insectenhotel bouwen

Heeft u een tuin of balkon, dan is het leuk om een insectenhotel te maken. Allerlei insecten zullen er gebruik van gaan maken.

Het maken ervan is leuk voor kinderen en volwassenen! Met een insectenhotel lok je insecten die nuttig zijn voor de bestuiving van bloemen en ze eten o.a. luizen op. Een insectenhotel heeft geen uitgesproken vorm. Elke vorm is mogelijk.

Je kunt het zo groot of klein maken als je wilt. Wat nodig is, is een stuk hout. Gebruik onbehandeld hout. Bijvoorbeeld open haardhout. Het makkelijkst is een stuk van een omgezaagde boom of een dikke tak.

Boor, aan een kopse kant, gaatjes met een verschillende diameter (3 tot 10 mm) met een diepte van circa 10 cm. Dit hangt natuurlijk van de boorlengte af. De diameter en lengte van de gang bepaalt welke soorten insecten er in komen. Dus hoe meer variatie in boorgrootte, hoe meer soorten insecten u in uw hotel krijgt. Het blok niet doorboren. De insecten houden van een dichte wand achter in het gangetje.

In de gaatjes gaan zich verschillende bijen- en wespensoorten nestelen. Een bij verstopt eerst haar voedsel in het gangetje en legt dan eitjes in de opening. Daarna metselt zij het geheel dicht. Na enige tijd breken de jongen door het metselwerk en vliegen uit.

Hang het hotel op een rustig, windstil en zonnig plekje. Met 3 touwtjes (3 oogjes in de bovenkant van het blok) hangt het al zeer stabiel. Of plaats het hotel op een paal, ca. 1 meter boven de grond. Sla een flinke spijker (zonder kop) in de paalkop en boor vervolgens in de onderkant van het blok een gat met de diameter van de spijker.

 

Als je niet zelf wilt boren, vraag dan de hulp in van bijvoorbeeld de klussendienst in de Hobbywerkplaats Westvoorne. Adres: Pinnepot 9C in Oostvoorne. Geopend op woensdagmorgen van 09.00 tot 12.00 uur. Heeft u nog vragen? Mail dan naar hww(at)live.nl.

 

Laatste updates

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923