Groentips & Groeninfo

compote van onrijpe vijgen

Een dessert uit Colombia
Compôte van onrijpe vijgen.

Veel vijgen worden niet rijp, maar blijven lang als dikke knoppen aan de takken zitten. Daar is dit recept voor.

Onrijpe vijgen en ongeveer gelijk gewicht aan:
Suiker, rietsuiker, palmsuiker
Kruidnagel of kaneel
Water, veel water.

Bereiding.
Snijd  de onrijpe vijgen (eigenlijk de gesloten bloem van de vijg) kruislings in aan de dikke kant. Er komt wit sap te voorschijn, dat moet eerst met veel water weggewassen worden. Dan de vijgen in een snelkookpan ruim onder water  15 minuten onder druk koken. Druk eraf halen, pan openen en water weggooien. Schoon water toevoegen tot de vijgen net onder water staan. De (riet)suiker (of gula djawa) toevoegen en een flinke tijd laten koken zodat het water een beetje stroperig wordt.
Kruiden toevoegen en nog geruime tijd zacht laten koken. De vijgjes moeten zacht worden. Duurt zeker wel een uur.
Rietsuiker en vooral palmsuiker geeft een mooiere kleur dan gewone suiker.
Laten afkoelen en daarna bewaren in de koelkast.
Opdienen als nagerecht. Smaakt lekker bij verschillende kaassoorten en bij verse kaas.

Mijn ervaring:

Te bewaren in goed gereinigde potten, net als jam, in de koelkast, de vijgjes volkomen onder het suikerwater. In de koelkast. Eén van de potten uit najaar (2014) is bij mij gaan gisten; daar zat te weinig suikerwater (kookvocht) in en de pot was overvol (6 januari 2015)

Voor degenen die Spaans spreken:

Dulce de brevas.

Ingredientes
Brevas
Panela o azúcar
Clavos de olor
Agua

Preparación
Se cortan las brevas en cruz sin que se desprendan del todo. En una olla a presión, pon a pitar en suficiente agua, una o dos libras de brevas por espacio de 15 minutos. Luego la destapas y le agregas panela o azúcar y la pones a hervir un buen rato hasta que la panela o el azúcar formen un almíbar espeso. Esta vez se cocinan de forma corriente, no te olvides de agregarle los clavos de olor. Si lo haces con panela esto le da una presentación más agradable, además de un color muy bonito.
Cuando estén listas, las dejas enfriar, y luego las guardas en la nevera.
Se sirve como postre acompañado de un una buena porción de queso o arequipe.

Succes.

Olga

meer
20
May
Botanie
19
May
De schrik van de straat