Wintertuin van Olga 2016 / 2017

19 maart

Het is volop lente. de stermagnolia staat op uitkomen. Laag bij de grond bloeit de kortgesnoeide maagden palm.Veel helleborissen, crocussen en narcissen staan te bloeien. Ongelofelijk om te zien. de vorig jaar omgewaaide stam forsythia is nu een lief klein bloeiend boompje op een stammetje. Kleine blauwe irisjes(?) staan langs een paadje. Jaren geleden kregen we van de club een potje met 3 plantjes. Nu zijn het er wel 30. De passiebloem hebben we flink gesnoeid. De katjes zijn van de hazelaar gevallen. En af en toe dwarrelt er nog wat herftblad naar beneden. Wat niet leuk is , is dat ik denk dat de buxusmot bij ons neergestreken is. Werk aan de winkel.

3 maart

Het weer was zo mooi en zacht dat ik gisteren in de tuin gewerkt heb. En wat vond ik? nog verstopt onder afgevallen blad:een heleboel winterakonietjes, bijna in bloei. Vroege sneeuwklokjes in bloei en een heleboel sneuuwklokjes die zo'n 5 cm boven de grond staan met de witte puntjes al zichtbaar. Dat is een oude nivalis soort. Daarvan bloeiende klokjes niet zo lang, maar ze vermeerderen zich fantastisch. Honderden stan er nu. Aan de Camelia bloeiden de eerste twee bloemen. Die is laat! Meestal begint de bloei vlak na Kerstmis. Waarom nu zo Laat?

20 januari,

Prachtig winterweer. de zon schijnt alleen op ramen van ons huis. dat wordt weerkaatst op het grasveld. Inditect beschenen dus. Om zoiets ben ik dol op mijn grasveld. Vierde foto hieronder.

8 januari 2017

Een dagje winter gisteren. Sneeuw en ijzel. de Fatsia ziet er triest uit. Vandaag restte alleen nog een heel dun vliesje ijs op het water.

21 december.

De winter is officieel begonnen. Het is normaal koud van het jaar. 's Nachts wat achtvorst en overdag een graad of 6. Het blad is van de bomen. er steken hele kleine puntje van sneeuwklokjes boven de grond hier en daar. Maar de Helleboris staat al zeker een week in volle bloei. Het is een blikvanger, maar vanuit zie je hem niet staan jammer genoeg. En de aspedistra heeft weer meer bladeren. een echte winterplant. de Fatsia is uitgebloeid.

22 november 2016

Het is nog geen winter. Zeker vandaag en gisteren niet. De temperatuur liep op tot 12 graden. Dat is warm voor de tijd van het jaar. Maar je weet maar nooit, we hebben ook al nachtvorst gehad. Daarom heb ik de potplanten al naar binnen gehaald. De dahlia's heb ik al uit grond gehaald. dat was misschien een beetje te vroeg, achteraf gezien.De hele zomer hebben We te vergeefs uitgekeken naar de bloemen van de lampenpoetser. Op de tweede dag binnen zijn de bloemknoppen uitgekomen!

Echt herfst. De tuin is geel en donker rood van het afgevallen blad. We hebben al heel wat weggeharkt en verwijderd. Maar er komt nog meer. De amberboom heeft zeker nog de helft van zijn blad.Het bijzondere vind ik altijd dat sommige planten op deze tijd van het jaar gewacht hebben om te gaan bloeien. De Fatsia, de cyclaampjes en witte helleboris. In de plantenbak staan lila bloemetjes te bloeien. Sinds een paar weken pas. de naam weet ik niet. De salvia Nachtvlinder bloeit nog steeds door. maanden lang.

Wintertuin foto's van Olga

ZOMERTEMPERATUUR in HERFST