Activiteiten & Actueel

Mijn tuin in de winter

De foto hierboven en hiernaast zijn genomen op 26 -12-2017

Daarna foto's van januari en februari 2018.

20 maart

Het is nog koud, met oostenwind. Maar toch ook duidelijk voorjaar. In de tuin bloeien crocussen, hyacint, blauwe druifjes, narcissen. De Camellia bloeit nog steeds en nu ook de Corylopsis (schijnhazelaar).Rozenstruiken hebben al nieuw blad. De pelargoniums die tot in februari gebloeid hebben zijn met die ijskoude week laatst toch bevroren. De sneeuwklokjes en winterakonietjes zijn uitgebloeid. De winter is voorbij.Dat merk je ook aan de vogels. Een leeuwerik zong al z'n hoogste lied in een hoge boom.

4 maart

Na een zachte winter was het vorige week ineens vreselijk koud. het vroor en er woei een ijskoude, harde oostenwind. Gevoelstemperatuur -15 graden.Tot slot werd we we zaterdag 3 maart wakker in en witte wereld. Er lag zeker 5 cm sneeuw. Van de sneeuwklokjes, die toch al plat lagen door de vorst en de wind was toen al helemaal niets meer te zien. Zondag 4 maart dooide het al weer en aan het eind van de dag was er niets meer van de sneeuw te zien. De sneeuwklokjes kwamen weer overeind en staan nog in bloei. Althans de klokjes die laat bloeien, soms gewoon: omdat ze weinig zon krijgen. De winterakonietjes bloeien ook nog steeds. En hier en daar bloeit een crocus.

 25 februari

Op een paar foto's zijn sneeuwklokjes groenpunt, Galanthus Viridi a Pice, te zien. De buitenste bladen hebben een groene punt.

24 februari

De winterakonieten bloeien nog steeds. de hazelaar is uitgebloeid, de katjes liggen op de grond. Sneeuwklokjes, helleborissen, winterhei, camellia, het staat allemaal te stralen in de zon. Na veel storm en regen is het nu tamelijk koud, maar met veel zon en een strak blauwe lucht. Prachtig. Er bloeien wat crocussen hier en daar en vroege narcissen hebben al gele knoppen.Een witte roos heeft het lang volgehouden.

 

7 januari en 14 januari.

 De winter is al weer begonnen. Natuurlijk gaat het met de planten elk jaargetijde ongeveer hetzelfde. ..deze maand ook. Hoewel we nog weinig wintersweer gehad hebben. Eén dag zware sneeuwval op 11 december. De oproep over het journaal was: blijf thuis als je niet echt weg hoeft. Autorijden ging niet best en op Schiphol lag het vliegverkeer stil. De 12de kon er flink sneeuw geruimd worden. Maar sommige planten en struiken bogen door onder het gewicht van van zeker 10 cm sneeuw. Dat is nu nog steeds te zien. De bloem van de Fatsia staat niet meer rechtop. bloemen van de Spaanse Margriet (?) die zo fier rechtop stonden begin december hangen nu over de rand van de plantenbak

Maar er bloeide nog een roos en de Pelargoniums in een plantenbak tegen het huis bloeien nog steeds. bijzondere sneeuwklokjes die ik in de tuin niet zag verschijnen vond ik al bijna in bloei in een bloempot. Kennelijk heb ik zo proberen te redden. Wel is waar zijn de klokjes nog niet open, dus kan ik de groene tekening nog niet bekijken. Het is een vroegbloeier.

De Winterjasmijn bloeit al een tijdje. De eerste bloem van de Camelia is al uitgebloeid en op de andere bloemen moeten we kennelijk nog wachten

14 januari heb ik de eerste winterakonietjes zien staan

 

De hazelaar staat in volle bloei.Begin januari.

meer
 
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923