Tuinen kijkavond met de fiets, 13 juni 2018

Deze avond kon ik zelf niet voor-fietsen, door een operatie aan mijn voet maar gelukkig heb ik Karin v d Holst bereid gevonden om met plezier, samen met haar man, de honneurs waar te nemen. Om 18.30u zou Karin met de verzamelde leden richting mijn tuin komen. De opkomst was lager als voorgaande jaren en nog een aantal gaf zich pas op na een flits oproep. Vooraf hadden Karin en ik twee tuinen bezocht om kennis te maken met de eigenaren. Karin had samen met haar echtgenoot een mooie groene route gepland langs de drie tuinen. Het weer viel best mee, het was een heerlijke zonnige avond.

Zoals gezegd was de groep fietsers als eerste op weg naar mijn tuin. Ik vond het wel spannend omdat ik tijdelijk slecht ter  been ben en de tuin niet optimaal had kunnen verzorgen. We hadden koffie en thee met wat lekkers klaar staan en voor iedereen een zitplaats. Even later kwam de groep tuinliefhebbers met veel belangstelling

onze tuin bewonderen en had ik me voor niets zorgen gemaakt want ze vonden het een leuke tuin. Zo heb ik mijn tuin (voor en achter) zo ingericht dat er steeds iets anders in bloei staat en er 's winters genoeg groenblijvende struiken in staan.

Nadat Karin ons had bedankt en ik daarvoor een mini-vijver cadeau kreeg,

stapte het gezelschap weer op de fiets op weg naar de volgende tuin.

Deze tuin in Waterland is van twee heren, Cees en Frans, die zich na onze oproep in de vier jaargetijden hadden aangemeld voor een inkijkje in hun tuin. Het is een langgerekte smalle tuin met verschillende hoge bomen en struiken waaronder ook een uit de kluiten gewassen Vingerplant, die vooral bekend staat als kamerplant. Er zijn ook vijvers en verschillende  tropische planten, die door Cees ieder voorjaar vanuit een plantenkas op het dakterras naar beneden worden gehaald.

Er hangen aan een boom in de schaduw twee lange Tillandsia pruikjes of spaans mos en boven de tuintafel hingen een paar Tillandsia bollen, ook wel luchtplantjes genoemd. Deze plantjes hebben geen aarde nodig, ze halen namelijk hun voedingsstoffen uit de lucht.

Kortom er was genoeg te bewonderen.

De tuineigenaren kregen van Karin, namens de club, een bedankje in de vorm van een opvouwbare mini-vijver en hierna stapte het gezelschap weer op de fiets op weg naar de laatste tuin.

Deze tuin in Hekelingen is van Janneke en ligt rondom haar huis.In de voortuin staan een paar behoorlijk oude coniferen, nog van de vorige bewoner.  Janneke heeft deze aan de onderkant flink had "opgesnoeid" waardoor ze een aparte vorm hadden gekregen. Daaromheen kleurige plantjes in een ongedwongen sfeer.

In de achtertuin stond prominent in een border een mooie appelboom met, volgens Janneke, heerlijke jonagold appeltjes.

Achter in de tuin heeft een Prunusboom, met z'n mooie rode blad, zich op een prachtige manier naar de tuin gevoegd, daaronder groeit dan een kleine rosige klimroos, die in de Prunusboom geklommen was; een prachtig plaatje die kleuren bij elkaar en er waren nog veel meer planten te bewonderen.

Onder het genot van een drankje en wat knabbeltjes hebben we samen met Janneke en haar dochter nog even na zitten genieten van deze heerlijke avond in haar gezellige tuin. Hierna bedankte Karin haar met het vijvercadeau en wij namen na deze geslaagde avond afscheid van elkaar en iedereen ging zijn eigen weg.

Margreet

Hallo Margreet,

Ik wilde nog even laten weten dat ik het bezoek afgelopen woensdagavond weer heel erg leuk vond. Ik hoop dat iedereen het leuk vond. Bijgevoegd nog een foto van het ‘cadeau’ mooi opgetuigd.

Groeten,

Cees