Groentips & Groeninfo

Zaai- en Stekgroep

Onze afdeling kent een echte Zaai- en Stekgroep.

Misschien hoort u dit voor het eerst. Dan is dit een goede gelegenheid om wat meer te weten te komen over de activiteiten van onze groep.

Wij houden ons vooral bezig met het zaaien van meer bijzondere een- en tweejarigen. De opzet was om ook te gaan stekken, maar we vinden voorlopig het opkweken van zaailingen al moeilijk genoeg. Het is toch elk jaar weer een verrassing welke zaden er goed opkomen en of de kleine plantjes goed aan de groei komen.

Mislukkingen zijn niet altijd te verklaren.
Momenteel bestaat onze Zaai- en Stekgroep uit 7 enthousiaste deelnemers. (Bij meer dan 10 deelnemers moeten we helaas een wachtlijst instellen!) We komen in het najaar bij een van onze leden thuis bijeen om af te spreken wie welke soorten gaat zaaien in het voorjaar. Er worden zakjes zaad uitgewisseld en in de winterperiode kan men zaden bestellen bij de diverse zaadhandelaren. 
 
Er wordt van iedere deelnemer verwacht dat hij/zij in het voorjaar één, maximaal twee soorten in een flinke hoeveelheid (zo’n 50 stuks) opkweekt. Het ruilen van de opgekweekte plantjes gebeurt eind mei bij een van de deelnemers in de tuin. Iedereen krijgt zo’n 5 planten per soort. 
 
 
Dat is minimaal nodig om een mooie pot te kunnen vullen of een leuk groepje in de border te maken. Na de ruil neemt iedere deelnemer weer 50 planten mee naar huis, maar nu wél in een aantal verschillende soorten! 
 
Het is altijd weer een sport om zo mooi mogelijke planten te kunnen ruilen.  Het zelf opkweken van planten geeft ons veel voldoening en we leren veel van elkaar.
 
Vindt u het leuk om komend jaar deel te nemen aan de Zaai- en Stekgroep (er is nog geen wachtlijst), meldt u zich dan aan bij Frans  e-mail: faoveres(at)gmail.com. Op de foto’s een paar van de successen van 2018. 
 
 
Frans

meer
14
Oct
ZOMERTEMPERATUUR in HERFST
14
Oct
Een opmerkelijke tuin - Blik op de Tuin no. 923