Spijkenisse-Hoogvliet

De Uitwaayer

Een bijzondere belevenis had ik zondagmiddag 28 november,

toen ik op uitnodiging van Ria Berkhout, mijn fietstochtcompagnon, ging kijken naar de bomenplantdag in het arboretum/ momentenbos de Uitwaayer.

Hier worden bomen geplant als herinnering aan een speciale gebeurtenis uit iemands leven. Ria heeft dit idee bij de gemeente ingediend en mocht het realiseren. Dit was al voor het vijfde jaar dat er jonge bomen werden geplant.

Het was 's middags gelukkig droog, nadat het de dagen ervoor flink had geregend.

De grond stond op veel plaatsen blank van het water. Toch was het een en al bedrijvigheid van mensen, oud en heel jong, met schoppen en schepjes, zakjes wormen en meststoffen.

Ze hadden een boom besteld. Die waren eerder alvast in het plantgat gezet omdat niet iedereen in staat is om een boom met kluit netjes recht in de grond te kunnen zetten. Het plantgat moest nog wel worden dichtgegooid – zwaar werk.

 Dat was op het drassige terrein nog best moeilijk voor de amateur-planters. Sommige bomen stonden in het water en wie niet oplette zakte bijna tot de knieën in het water of de blubber.

Menigeen had laarzen aangedaan. Er waren ook een aantal mensen van de afdeling groenbeheer van de gemeente die als vrijwilliger de planters hielpen of van advies dienden.

Ook werd er een bordje bij gezet voor wie de boom bedoeld is en met de naam van de boom en de 'eigenaar'.

En sommige ook nog met een mooie tekst erbij zoals “deze boom is voor allen die ons lief zijn.”

Dit jaar was er een heel gevarieerde verzameling van 70 bomen geplant, met o.a. esdoorns, linden, prunussen en eiken.

Tot mijn verbazing staan er nu wel meer dan 10 soorten linden:

hollandse linde, winterlinde, zomerlinde, grootbladige linde, kleinbladige linde, mongoolse linde, zilverlinde, krimlinde, koningslinde, amerikaanse linde.

Wie ze allemaal al kende verdient onze bewondering.

Al deze linden kun je dus bekijken op De Uitwaayer, tussen Hekelingen en Spijkenisse.

Janny