Spijkenisse-Hoogvliet

Mijn prairietuin - deel 2

door Frans Overes

In het vorige Nieuwsblad beloofde ik iets meer te vertellen over ‘mijn’ prairietuin en wel over de planten die ik graag wil toepassen.

Ik wil graag een kleurige en lang bloeiende tuin. Dit betekent, dat ik in plaats van de wilde soorten van de Amerikaanse prairie soms zal kiezen voor cultuurvariëteiten die meer aan deze eisen voldoen. Maar als het even kan, wil ik toch vooral de wilde soorten aanplanten. Dit heeft niet alleen te maken met mijn achtergrond van ‘wildeplantenverzamelaar’, maar ook met het feit dat de wilde vormen meestal een meer natuurlijke uitstraling hebben en mogelijk ook sterker zijn.

Om de tuin een langere bloei te geven, wil ik bovendien voorjaarsbollen toepassen. En om de tuin meer kleur te geven dan een echte prairie, pas ik verhoudingsgewijs meer bloemplanten toe tussen de grassen.

Echte prairiegrassen gaan de basis vormen van mijn prairietuin. Het zijn bijvoorbeeld Andropogon gerardii, Chasmanthium latifolium, Hystrix patula, Panicum virgatum, Schizachyrium scoparium, Sorghastrum nutans en Sporobolus heterolepis. Over deze grassoorten zal ik wat meer vertellen.

Andropogon gerardii wordt in het Nederlands wel Baardgras genoemd. Deze benaming hoort echter bij het geslacht Polypogon. De Engelse naam is Big bluestem. Dit gras is het officiële ‘nationale’ gras van de Amerikaanse staten Illinois en Missouri. Het is een hoog gras met blauwgrijs blad dat in de herfst roodbruin kleurt. Het groeit het best op een droge, zonnige en voedselarme plek, waar het een mooi opgaande plant vormt. Aan de top van de bloeistengels staan de aren uit als vingers aan een hand. De bloeiwijzen zijn zeer gewild in de bloemschikkunst.

Chasmanthium latifolium, of Plataargras, heeft breed blad dat op bamboeblad lijkt. Ik kreeg de plant van een van onze leden. Hij wordt bij mij in de halfschaduw zo’n 90 cm hoog. Plataargras heeft hangende pluimen met platte, groene aren die in de herfst bruin verkleuren. Dit gras is erg mooi in droogboeketten.

Hystrix patula, ofwel Flessenborstelgras, heeft net als Plataargras vrij brede bladeren, die verraden dat de plant een schaduwrijke plek verlangt. Dit gras kan toegepast worden in droge schaduw en komt in een grote groep het best tot zijn recht. Het heeft losse, borstelvormige bloeiaren met lange kafnaalden en is in (droog)boeketten een echte blikvanger.

Panicum virgatum, in het Nederlands Vingergras, wordt ongeveer 120 cm hoog. Dit gras heeft het het afgelopen jaar in mijn tuin niet zo best gedaan. De plant, die ik gekocht heb als Panicum virgatum “Shenandoah’, heeft zelfs niet gebloeid. Ook zou hij een prachtige, wijnrode herfstkleur moeten hebben, waarbij de verkleuring al in juli begint. Bij mijn plant was de herfstkleur echter geel. Mogelijk heb ik toch een andere variëteit.

Schizachyrium scoparium heet in het Nederlands Klein prairiegras en in het Engels Little bluestem. Het is het officiële gras van de Amerikaanse staten Nebraska en Kansas. Het wordt zo’n 70 cm hoog en heeft een rechtopgaande groeiwijze. Klein prairiegras bloeit van eind juli tot oktober met smalle, bruinachtig rode bloempluimen. De plant op de foto heb ik afgelopen najaar aangeschaft en gefotografeerd. Hij vertoont de prachtigste tinten van grijsrood, koper, oranje, purper tot zilver en is een blikvanger in mijn herfst- en wintertuin.

Sorghastrum nutans. De Nederlandse naam is Goudbaardgras, de Engelse naam is Indiangrass. Het is het officiële gras van zowel de staat Oklahoma als van South Carolina. De hoogte van dit prairiegras is ongeveer 150 cm. De bloeiwijze bestaat uit roodbruine pluimen met opvallende, gele meeldraden. De pluimen verkleuren naar goudgeel. Voor een rijke bloei is beslist een zonnige, droge plaats nodig. Ook dit gras is geliefd bij bloemschikkers.

Sporobolus heterolepis wordt in het Nederlands Prairiedropzaad genoemd, of ook wel Parelgras. De laatste benaming hoort echter officieel bij het geslacht Melica.

Het is een fijnbladig gras met een wolk van fijne aartjes-bloemen vanaf augustus. De bloemen geuren bij warm, zonnig weer min of meer naar koriander. In de herfst kleurt het gras oranjerood. Persoonlijk vind ik dit een van de mooiste prairiegrassen. Als ik hem tijdens een tuinenreisje te koop zie staan, is hij beslist verkocht.