Spijkenisse-Hoogvliet

COMBINEREN MET PLANTEN. Deel 1.

De trouwe lezer van ons Nieuwsblad is er intussen aan gewend dat ik verhaaltjes schrijf over mijn ervaringen met tuinieren en planten.

Deze keer maak ik een start met een serie over het combineren met planten. Voor wie zich daar echt in wil verdiepen: Onlangs is er een prachtig boek uitgekomen van Modeste Herwig en Jeanne van Rijs. Het heet: Planten Combineren. De tekst wordt verduidelijkt met heel veel mooie foto’s. Kortom, dit boek kan ik stevig aanbevelen.

Zonnige combinatie van Bossalie (Salvia nemorosa ‘Caradonna’) met eenjarige Grote Klaproos (Papaver rhoeas). Het zwaardvormige blad is van de later bloeiende Montbretia (Crocosmea ‘Lucifer’)

Bij het inrichten van een tuin of border is de grootste opgave vaak de beplanting. Maak daarom eerst een beplantingsplan op papier.

Bij zo’n beplantingsplan gaat het er niet alleen om de planten toe te passen die je mooi vindt. Je hebt ook nog eens te maken met de specifieke kenmerken van de planten:

  • Doen ze het wel in de kleigrond, veengrond of zandgrond in mijn tuin?

  • Houden ze van schaduw of zon, van natte of droge grond?

  • Hoe hoog worden ze?

  • Woekeren ze, of zaaien ze zich lastig uit?

  • Staan ze stevig op eigen benen of weven ze zich het liefst tussen andere planten door?

  • Hebben ze voldoende concurrentiekracht, of worden ze gemakkelijk overwoekerd door sterker groeiende buurplanten?

  • Wanneer zijn ze op hun mooist, bijv. wanneer ze uitlopen, in bloei, vrucht, of met herfstkleuren?

Het komt er dus op aan om de individuele plantensoort of variëteit goed te leren kennen, ten einde te kunnen bepalen waar je de plant in je tuin neerzet.

Uiteraard ben je op zoek naar een zo interessant mogelijke beplanting. Daarom wil je graag weten hoe de planten met elkaar combineren. Je kijkt daarbij vooral naar combinaties van bloemkleur of bladvorm, maar bijvoorbeeld ook naar de vorm van de bloeiwijze of de kleur van de bladeren. Ja, zelfs de kleur van de takken van een heester of de structuur van een boomstam kan de basis voor een geslaagde combinatie zijn.

Belangrijk is nog het volgende: Combinaties werken alleen goed als ze voldoende opvallen. Dat betekent dat de te combineren planten individueel of in een groep groot genoeg moeten zijn om de aandacht te trekken. Per plantensoort heb je dan al gauw een halve tot een hele vierkante meter nodig. In een verzamelaarstuin als de mijne is dat niet gemakkelijk te realiseren: er staan teveel verschillende soorten op een te klein oppervlak. Toch ben ik er naar mijn idee in geslaagd een paar mooie combinaties te maken. De foto’s spreken voor zich.

Er zijn al met al heel veel manieren om boeiende plantencombinaties te maken. Een aantal daarvan komen een volgende keer aan de orde. Ook zal ik dan ingaan op enkele basisprincipes met betrekking tot het combineren met planten. Met andere woorden: Hoe komt het dat bepaalde plantencombinaties zoveel effect sorteren?

Tot dan.

Frans