Deel 3.
In dit artikel ga ik alleen in op het gebruik van kleuren. Het combineren met planten op basis van de vorm van bloemen en bladeren is in deel 2 al aan de orde geweest. Bij het maken van een beplanting op kleur is het handig de basisregels van de kleurentheorie te weten. Een vast hulpmiddel daarvoor is de kleurencirkel.
Deze gebruiken we om te begrijpen hoe we kleuren waarnemen en welke emoties ze opwekken. Op de tekening van de kleurencirkel staan boven de lijn de warme kleuren, onder staan de koele kleuren. De warme kleuren zijn expressief, helder en vallen erg op. Zij komen daardoor op je af. De koele kleuren zijn rustig en bescheiden. Ze suggereren daardoor diepte. Doordat de warme kleuren helderder zijn, moet je er in een border naar verhouding minder van gebruiken dan van een koele kleur. Bedenk dat het niet alleen gaat om de combinatie van bloemkleuren, maar ook om de kleuren van bladeren, stengels en vruchten. Hoe gebruik je deze wetenschap nu om mooie plantencombinaties te maken?
Wel, bij het combineren van kleuren ga je uit van kleurenschema’s. Er zijn twee soorten, namelijk een harmonieus en een contrasterend kleurenschema. Een harmonieus kleurenschema is een kleurencombinatie die zorgt voor een gevoel van rust. Deze combinatie is te maken met kleuren die in de kleurencirkel dicht naast elkaar staan, bijvoorbeeld roodpaars (rose), paars en blauwpaars.
Harmonieuze plantencombinaties in roodpaars, paars en blauwpaars Bijzonder harmonieus is ook een kleurenschema waarbij slechts één kleur wordt gebruikt, maar dan wel in verschillende tinten, bijvoorbeeld heldergeel, lichtgeel, oranjegeel en groengeel.
Pastelkleuren (kleuren met veel wit) combineren altijd harmonieus met elkaar, zelfs kleuren die in de kleurencirkel tegenover elkaar staan zoals lichtoranje en lichtblauw. In onze kleurencirkel staan de echte pastelkleuren in de binnenste cirkel. Eén kleur: tinten roodpaars pastelkleurencombinatie. Een contrasterend kleurenschema geeft een opvallend en contrastrijk beeld.
Dit ontstaat door kleuren te combineren die in de kleurencirkel ver uit elkaar staan. De kleuren die tegenover elkaar staan worden complementaire kleuren genoemd, zoals geel en paars, oranje en blauw, rood en groen. Het gebruik van zo’n combinatie is dus goed als je een border wilt laten opvallen.
Een border in contrasterende kleuren heeft het beste effect als er hier en daar neutrale bladkleuren (bijvoorbeeld grijsbladige planten) aan worden toegevoegd. In een contrasterende kleurencombinatie speelt ook de tint van de kleuren een rol.
Combineer liever een lichte tint van een heldere, warme kleur met een donkere tint van een koele, niet-heldere kleur dan andersom.
Lichtgeel is bijvoorbeeld mooier bij donkerpaars dan donkergeel bij lichtpaars.
De foto van de Eendagsbloem (Tradescantia ‘Sweet Kate’) laat zo’n mooie combinatie zien binnen één plant: lichtgeelgroen blad bij donkerpaarsblauwe bloemen.
Eendagsbloem Contrastrijk: rood en groen Wat ik zelf erg mooi vind, zijn kleuren die in de naburige planten terugkomen…
Dit effect laat ik in het vierde en laatste deel van deze serie zien aan de hand van veel foto’s.
Frans