Spijkenisse-Hoogvliet

27 mei 2022

GARDENISTA

We vertrokken vanaf metrostation Spijkenisse Centrum al voor 8 uur, omdat iedereen al in de bus zat.

In Hoogvliet kwam de rest van het gezelschap erbij en hadden wij tijd om onze jassen uit te doen op advies van de chauffeur. In de bus was het warm genoeg en buiten erg fris. Het was een voorspoedige reis. Er werd druk bijgepraat.

Om een uur of 10 stopten we bij pannenkoekhuis Bosgoed in Wilp. Hier werden wij voorzien van koffie met gebak. Zij kwamen zelfs langs voor een 2e bakje.

Hierna reden we naar Laag Zuthem naar de buitenplaats Den Alerdinck in de buurt van Zwolle. Dit is een nog bewoonde havezate. Op dit terrein werd het festival gehouden. De bus kon ons niet tot de ingang brengen, zodat wij het laatste stuk hebben gelopen.

In de bus kregen wij de toegangsbewijzen met een QR-code. Hierdoor waren we snel op het terrein.

Zo liepen wij tussen bloemkunstwerken om stokken naar binnen. Bordjes met routepijlen brachten ons eerst langs hot tubs via bloemenpoorten naar 7 postzegeltuintjes. Deze met de bedoeling dat je ook in een kleine tuin iets moois kan maken. Deze waren heel mooi en goed doordacht, maar erg jammer, dat er niet meer voorbeeldtuinen waren. Na de kritiek op de vorige Gardenista had ik hier meer van verwacht, meer en grotere tuinen. Een kwestie van geld?

Je kon een selfie maken met een kartonnen Monty, bekend van Gardeners world, een programma op BBC 2. Een tijdschrift mocht je meenemen.

Verder waren er veel bloemen, rozenbogen. Heel indrukwekkend waren een tweetal lange borders met veel bloemen in verschillende kleuren en hoogtes.

Aan eet- en drinkgelegenheden geen gebrek, vrijwel allemaal in de open lucht. De looproute ging ook door een oud bos. Wat erg leuk was, dat ze kringen om bomen hadden gemaakt van opgeharkte bladeren en ook van kleine stokjes: zgn. landschappelijke kunst. Je kon workshops volgen, waarvan Ton en ik geen gebruik gemaakt hebben. Wel een lezing gevolgd over de Mien Ruis-tuinen.

Ook zijn we in het landhuis geweest over een met bloemen versierde trap en brug, door een gang, met aan weerszijden door een dik koord afgesloten kamers. Zo kon je naar de inrichting kijken met grote schitterende bouquetten in grote vazen. Aan het eind en buiten een uitzicht op een breed water, in verbinding met de slotgracht. In dit water drijvende tuintjes van 1 vierkante meter, een project van de gemeente Heerenveen in samenwerking met scholen en Groei en Bloei. Wij hebben een kopie meegekregen.

Verder waren er planten, bollen en boeken te koop. Ik heb geen plant gekocht, wel 2 boeken, waarvan 1 over guerrillatuinieren. Eén keer raden, hoe ik het zakje bloemenzaad ga gebruiken.

Tegen vijven zaten wij weer in de bus naar Bosgezicht in Woudenberg voor een 3- gangenmenu, dat er wel inging. Om ongeveer half tien waren we weer terug in Spijkenisse. Het was een leuke dag. Gelukkig bleef het droog. Dan was de dag vast minder leuk geweest, want er was weinig schuilgelegenheid.

Hennie