Spijkenisse-Hoogvliet

Terugblik Fietstocht 2022

18 augustus 2022

Om 9.30 uur hadden 14 personen zich bij de Felicitas kerk verzameld voor een fietstocht van circa 35 km. We troffen het met het weer want het was zeer aangenaam fietsweer en de weersvoorspelling voor die dag zag er goed uit.

Met Ria en Janny voorop vertrokken we via de Hekelingseweg in de richting van het pontje dat ons overzette in de Hoekse Waard.

Daarna vervolgden we onze fietstocht voor onze eerste tuinbezichtiging in Nieuw Beijerland bij de familie Stoevelaar.

Na een hartelijk welkom werden we in de achtertuin op het terras getrakteerd op koffie of thee en heerlijke zelfgebakken notencake.

In de tuin waren een aantal eilandjes gemaakt met daarop een mooie verzameling van allerlei potplanten. Ondanks de zeer droge periode stonden de planten er prachtig bij want ze werden stuk voor stuk op maat bevloeid via een zgn Blumat Druppelsysteem dat door de gehele tuin was aangelegd.

Rond 11.00 uur namen we afscheid en stapten we weer op de fiets op weg naar onze volgende bestemming. Via een prachtige route fietsten we naar de boerderij van de broers Henk en Koos aan de Molendijk in Zuid Beijerland. Vanaf de dijk zagen we de grote bloementuin voor de boerderij al liggen.

Eén van onze gastheren was daarin nog volop aan het werk. Na een hartelijk welkom door beide broers en wat wederzijdse informatie werd er voor gekozen om eerst de tuin te bezichtigen en vervolgens te lunchen. We werden door de jongste broer rondgeleid door de weelderige boerderijtuin met daarin een groot aantal perken die door ons werden bewonderd.

Vervolgens genoten we op het achtererf van de door onszelf meegebrachte lunch. Tijdens de lunch hadden we een zeer geanimeerd gesprek met de jongste broer die ons allerlei wetenswaardigheden vertelde over het verleden en het heden rondom het boerderijleven.

Omstreeks 13.30 uur namen we afscheid en vertrokken we via Piershil richting Goudswaard. Daar aangekomen zetten we onze fietsen op het dorpsplein bij de kerk.

Jeanette verwelkomde ons voor haar huis aan de Dorpsstraat. Zij vertelde dat we naast haar tuin ook de tuinen van de twee naastliggende buren mochten bezoeken.

Jeanette ging ons voor via een nauw steegje en een poort naar de eerste tuin waar ons door de eigenaresse een welkome verfrissing werd aangeboden en waarna we de tuin gingen bekijken.

In de zeer diepe tuin troffen we naast de diverse beplanting keramiek aan dat mooi geïntegreerd was.

Vervolgens verlieten we deze tuin en kwamen in een recent grondig aangepakte tuin aan. Deze tuin had achterin een fraai terras aan de waterkant en in het midden een overkapping, ingericht met alles wat het buitenleven in een tuin aangenaam maakt.

Daarna was de tuin van Jeanette zelf aan de beurt om te bezoeken. Ook deze tuin was via een poortje tussen de beide buren te bereiken. Achter in deze tuin stond een logeerhuisje voorzien van alles wat je nodig hebt voor een prettig verblijf. Deze eveneens zeer diepe tuin was voorzien van een tuinkasje en mooie borders met o.a. prachtig bloeiende dahlia’s en leuk gesitueerde zitjes.

De appeloogst dit jaar is heel overvloedig en daarom mochten er appels geplukt worden en gingen sommigen van ons met versgeplukte appels naar huis.

Tenslotte werden we door Jeanette en Henk getrakteerd op koffie of thee met zelf gebakken kruidkoek met noten en gember.

Rond 16.00 uur namen we afscheid van de drie buren die ons hebben laten genieten van drie heel verschillende tuinen.

Na het nemen van de traditionele groepsfoto op het dorpsplein gingen we op huis aan.

Omstreeks 17.00 uur waren we bij de Felicitaskerk terug. We kunnen terugkijken op een geslaagde door Ria en Janny georganiseerde jaarlijkse fietstocht.

Lia en Ko