Spijkenisse-Hoogvliet

 7 november 2023

Door Gerard van Buiten uit Maarssen

Hoe hard is winterhard? Om meteen met de deur in huis te vallen… ook de heer van Buiten heeft geen antwoord op deze vraag.

Gerard van Buiten is Hortulanus Botanische Tuinen aan de Universiteit van Utrecht en is verantwoordelijk voor onderhoud en ontwikkeling van de Rotstuin en de Thematuin. Hij heeft ons op 7 november meegenomen in de raadsels van winterhardheid.

Sommige planten kunnen goed tegen de vorst en andere niet.

Maar welke planten dat zijn is de vraag. Hij vertelde ons dat planten waarvan verwacht mag worden dat ze overleven in de winter, soms zomaar verdwijnen. Terwijl juist planten die geen schijn van kans hebben om te overleven mooier worden dan ooit gedacht was.

Hij experimenteert met de verschillende planten en dat is volgens hem ook de enige manier om te ontdekken of een plant winterhard is of niet.

Alles hangt af van de plant, de locatie, de temperatuur, de grond en zo nog vele andere factoren.

Hij raadt ons dan ook aan om gewoon uit te proberen of een plant het doet in uw en mijn tuin.

Gaat de plant toch dood? Dat is jammer, maar dan kunnen we wel weer een andere soort plant uitproberen. Overleeft de plant de winter wel? Dan raadt hij aan om een stekje er van te nemen en dit te ruilen bij onze Groei & Bloei plantenruildagen.

Want daardoor blijven sterke planten in omloop.

Laat u dus niet afschrikken doordat op het kaartje bij het tuincentrum staat dat een plant niet winterhard is.

Wie weet doet deze plant het wel super goed bij u in de tuin en zien we u bij de volgende plantenruilbeurs met een stekje.