Spijkenisse-Hoogvliet

Juryrapport

Ontwerp van een kleine border of plantvak

door Ernie te Zwartewaal

In dit ontwerp zijn slechts drie plantensoorten toegepast. Zoals uit de beschrijving blijkt, zorgt de variatie in bloei en blad, in kleur en vorm jaarrond voor een boeiend geheel.

De beplanting is geschikt voor een plek in halfschaduw of zelfs schaduw, maar kan bij voldoende vochtige grond zelfs in de zon toegepast worden. Door het gebruik van de bodembedekkers zal de grond niet al te snel uitdrogen en krijgt onkruid geen kans.

Het onderhoud beperkt zich tot het (met de heggenschaar) afknippen van de bodembedekkers na de bloei van de Alchemilla. Het snoeiafval kan daarna met de bladhark verwijderd worden. Na toevoegen van wat compost is er na een paar weken alweer nieuw groen te zien en is er kans op een tweede bloei van de Vrouwenmantel.

Deze border verdient volgens ons een plaatsje in een “weinig-werk-tuin”.

De jury,

KMTP/Groei en Bloei,

Afdeling Spijkenisse-Hoogvliet.

 

BORDERONTWERP VAN BERNADETTE 

Juryrapport

Ontwerp van een border van 3 bij 2 meter

door Bernadette  te Poortugaal.

Hier wordt getuinierd op zeeklei. De beplanting is ervoor geschikt en bovendien is de grond flink verbeterd.

Het ontwerp is een gemengde border met een grote variatie aan bloem- en bladkleuren en -vormen.

De onderbeplanting van de heesters bestaat grotendeels uit bodembedekkers die schaduw of tenminste halfschaduw verdragen.

De Lagerstroemia kan in doorlatende grond de winters in dit deel van ons land goed overleven.

De border vergt redelijk wat onderhoud zoals watergeven en snoeien. Zo zullen de Hydrangea’s in het voorjaar waarschijnlijk geheel teruggesnoeid worden, zodat de pluimen groter worden en de onderbegroeiing meer ruimte krijgt.

De Euonymus in bolvorm zorgt samen met de Pachysandra voor structuur en kleur in de wintertuin. De winterviooltjes geven dan extra kleur aan de border, in het voorjaar opgevolgd door de bolgewassen en o.a. de Brunnera. Ook in het zomerseizoen is volop van bloei te genieten. Tenslotte bloeien de Vitex en de Caryopteris, samen met de laatste Dahlia’s.

En dan is het al weer tijd voor de winterviooltjes…

Kortom: dit lijkt ons een fijne border om in te tuínieren en vooral van te genieten.

De jury,

KMTP/Groei en Bloei,

Afdeling Spijkenisse-Hoogvliet.

 

Reactie van Bernadette op het juryrapport

Na de emotionele en klemmende oproepen van Ans kon ik niet weigeren een borderontwerp in te sturen en zo een boom te scoren, te planten door G&B. Ik vind het wel jammer dat maar 4 leden gereageerd hebben.

Ik vind het juryrapport leuk om te lezen, het bevestigt wat ik graag wil bereiken: een tuin met mooie struiken en bloemen gedurende (bijna) het hele jaar.

Natuurlijk mag het ontwerp en het juryrapport opgenomen worden in het Nieuwsblad. 

Ik vind mijn tekening nogal “knullig”, daar ben ik niet zo goed in en ik had ook niet veel tijd. Misschien had ik de kleuren van de planten/bloemen ook nauwkeuriger moeten vermelden. Geeft  niet, want de boom is binnen.

Hartelijke groet,

Bernadette